Накъсано догаря
притихващият залез.
Дълбоката му рана
нощта притиска с палец.
Облизва го южнякът,
гората го пречиства,
измива го реката
със сребърни мъниста.
Това е да се върнеш
на детството във края.
Да няма нито мъртъв -
ни жив, да те окае.
И мъката - да хлопне
вратата подир тебе.
Отишъл си е попът.
А ти си непотребен.
Прегръща те брезичка
и нищичко не пита.
В родината си ничий.
И тъй космополитен.
© Валентина Йотова All rights reserved.
и в нея си свободен,
напук на дерибеи,
щастлив си само в нея.
Толкова е красиво, Вале, думите се ронят като ябълков цвят, толкова са нежни