Профилактика
Какво да кажа на стените –
че вън светът гъмжи от хора,
но своите, били приятели,
не са наблизо и пролетните им кокичета
през лятото са в болнични.
Говорим с котките
и с телевизорите плачем,
навързани сме с компа
в брачна мрежа.
Редовно в чата търсим
отражения,
а истинските празници -
под ключ в мазето на консерва...
Човекът е голтак
сред технокича
и излежава условната присъда
на социално безразличие.
„Магазина е в отпуска”
и „мръднах за малко” –
постмодерна кореспонденция
между „вятърни мелници”,
хвърлена показно
срещу клиентите
на комерсиални залагания.
Някой да помни поне две
скороговорки от детството?
Вицове с хилене срещу депресия.
О, речта ни е болна
и отива на зле.
Да не ù мерим кръвното,
В уста да я цапнем набързо.
Дай с дистанционното нещо по-весело!
В червените очи на заека
са пейките от парка
с любимите възпитаници.
Деца с лица от комикс,
а в детската им стая –икони на вампири
(без грам приличие).
„О, тези драсканици ли?
Рисува от дете...оставили сме я свободна” –
нормално отразяват
от бизнес боледуващи родители.
В училище е скука,
а улицата е Милейди.
Деца с перчеми
и душевна отличителност
на „емо”. Кротки признаци
на времето, спряло да възпитава
себе си с голи идеи.
А бе защо ми се иска
да се върна назад –
към двуцветния телевизор
и едноцветните възгледи,
към „Лека нощ, деца”
и Педя-човек-лакът-брада...?
(винтидж рефлексия –
възкресявам миналото
с аквамарин добродетели,
слагам си ярко червило).
....
Днес е прекалено повредено.
Ще извикам техниците утре.
Иначе с пеперудата
сме обречени.
Дойде ни до гуша
и хълцаме от безчовечие.
© Златина Георгиева All rights reserved.
Без дъх ме остави!
Браво!
Браво!