Песен заизвивало
гересто петле:
– Кукуригу-у-у, ставайте –
пролетта дойде!
Носи чудни дарове
топлият южняк,
удря звънки чанове,
вее син байрак!
Чули са го тук и там
братята петли
и закукуригали
в ранните зори!
А стопанки весели,
станали от сън,
хлябове омесили!
Пролет иде вън!
Блейнали са агънца
и овчици в хор,
припнали козленцата
в слънчевия двор!
А стопани, радостно
сучейки мустак,
за оране стягали
ранобуден впряг!
Само малчуганите
в чергите били,
търкали с юмручета
сънени очи!
Слънчо щом ги зърнал и
викнал им отвън:
– Ставайте, юначета –
пролет иде вън!
© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.