Пропаст
Любима моя!... Скъпа и прекрасна,
ти чуеш ли любовния ми зов
ела при мен в картирата ми тясна
и пак ще спорим: „Има ли любов?...”
Увисени ще гледат от стените
реликвите от Миналото пак;
а в ъглите – носталгия от дните
на Времето в натрупания мрак...
Внезапно спрял будилника на скрина
в безсмислен опит Времето да спре,
ще дорисува цялата картина
на Пропаст – удивително добре...
А ние от страни срещуположни
на зиналата бездна между нас –
пресипнали ще си крещим тревожни
на ехото със дрезгавия глас...
И в цялата безумна суматоха
объркани ( макар и не съвсем!)
ще мине покрай нас Една епоха
във опит някак да се разберем...
Без мóстове дори на двата бряга,
които необмислено сами
съборихме, когато се разбяга
Животът ни на четири страни...
А с четири арабски черни коня,
препуснали влудяващо в галоп --
така и не успях да те догоня
на Времето в подмолния въртоп...
И днес стоим до Пропастта объркани,
сгъстяват се край нас мъгла и мрак –
терзаем се, че може би сме сбъркали
и нищо няма да се върне пак...
Там долу, в Преизподнята, където
в Живота всеки миг съм разпилял:
опитвам се да събера парчетата,
но е дълбоко и съм закъснял...
... А Пропастта е властната повеля
фактически на Времето сега
и не сантиментално ни разделя
подобно на прииждаща река...
И трябват ми на ангели крилата,
илѝ на птици прелетни поне́,
над Пропастта да мина като вятър
на Времето след лудите коне́...
... И на брега при тебе, там, оттатък
от твоята страна на Пропастта,
да изживеем, даже да е кратък,
пак: Общият ни дял от Вечността!...
22.12.2017.
© Коста Качев All rights reserved.