Oct 12, 2021, 9:16 AM  

Прощавай, есен! 

  Poetry » Landscape, Phylosophy
431 5 6

Прощавай, есен!

Мъка те изпи –

по сенките следобедни познавам.

По птиците небето се стопи,

защо... къде и ти си заминаваш?!

 

Навих ти гривна с крайчето на ден.

Вземи!

Изкърпих и мантото старо

с игли от слама. После, с нишки лен

бродирах му глухарче на хастара.

 

За теб е!

За из път – парче рачел.

По бабина рецепта, казват, правен.

Прощавай... 

eто ти и клонка хмел

да спиш спокойно в зимната дъбрава.

 

Сънувай как Земята се върти,

но този път не е безсрамно гола,

на пръсти – тя умее – на пети́

с тревичките по буците набола.

 

Сънувай сладост натежала в нас,

годините – като зрънцата в на́ра.

... Как от септември влизам в първи клас

и зяпам облак вместо светофара.

 

И сняг топиха пролетите в мен!

По-после... и летата пиха сила.

Сега дъждът е тъжен и студен,

но винаги била си с мене мила.

 

Изтръсках най-последните трохи,

врабче да клъвне, нота да наче́не.

... Изстиващ свят и толкова раним.

Прощавай!

Чаят ми не е лечебен.

© All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря ти, Наде!
  • Разкошно е, Красе!
  • Ще избродирам. Вили Благодаря за топлия коментар. Дени, Валя, Милена- време е, зимата вече потропва, благодаря ви.
  • Красиво, любящо и оригинално!
  • Краси, прекрасен стих! Толкова е образно! Видях всяка картина, хапнах от рачела, завъртях се на пета 😀, поисках да изляза до кръстовището и да погледна облачето, усетих ароматите и тъгата ти и малко повече...
    Ще избродираш ли и на мен глухарче, да се стоплим...
  • Ей, че хубаво!
Random works
: ??:??