Просветление
Не пали свещта
от двата края,
тя така
ще догори без време.
Ни по-светло
може да ти стане,
нито ще те стопли непременно.
Може
след това да те преследват
белези
от нещо изгоряло.
Може
в тъмнината непрогледна
черното
да сбъркаш с нещо бяло.
Но не се поддавай
на стремежа
всичко да опиташ с пълна сила.
После
ще се каеш за небрежност.
Не пали
от две страни фитила.
© Александър Калчев All rights reserved.