Протестът
(каприз)
Тази вечер точно в шест
да отидем на протест...
Просто е: крещим „оставка“
и дюдюкяме в добавка...
А във столичния град
всеки млад и жзнерад –
днес надува вувузели
над тълпите пощурели...
Аз ще нося и плакат –
„антивсичко“ в този свят,
който иска да ни вземе
и оставащото време!...
Който иска да внуши́
подло в нашите души́,
че с престъпни далавери
щастие ще се намери...
Ти носи́ букет цветя –
символ скъп на любовта,
ще дадем на тоз, на оня,
че пробиват даже броня!...
И със дух неукротим
във Протеста да вървим,
а в залитания кратки –
ще опънем и палатки...
Протестирайки в захлас
(не за злато или власт!)
днес си искаме Живота –
и от „нулевата ко́та“
пак да почнем да градим,
към върха да извисим...
А за всички генерации
да оставим „пътни“ знаци...
Те да бъдат оня жест,
с който днешният Протест –
заявява вече: „Стига!“
и към бъдното „намига“...
Пак във нашата страна –
ще живее Младоста,
щом децата ѝ прокудени
се завърнат в нея влюбени...
Братство тук, а не делба́
е народната молба!...
Бог (надяват се!) ги чува:
и народът се вълнува...
(Бо́же ще съм откровен
със въпрос не тъй смире́н:
от Безкрая – колко жалко –
дал си ни обидно малко!...)
... За това сега във шест
ходим всички на Протест –
престрашили се пред Бога
с милостинята му строга...
И ще искаме с респект
за Живота Нов проект,
в който можем да си вземаме –
част от Миналото време!...
Всеки миг незабравим
искаме да съхраним,
но реално, не във мисли:
– да се помни, че били сме!...
03.08.2020.
© Коста Качев All rights reserved.