Не зная доколко годините имат значение,
щом всички накрая животът без жал ще смете.
Приключва и почва денят с неизбежно учение,
но вече не си онова доверчиво дете.
Поглеждаш ме днес пълнолетно и дръзко отгоре,
смалявам се бавно в очите ти, чезна почти.
Не мога навярно на твоя език да говоря,
да спирам стихийните бури и сбъдвам мечти.
Но аз и не искам така да рамкирам света ти
и пръст да размахвам пред волната млада душа.
Едва ли случайно в сърцето ми Господ те прати,
когато се лутах - по пътя дали не греша...
И не назидателно ти да ме следваш си тука,
а може би - нас да предвождаш - с куража на Ной.
С лъчите на новото Слънце да дириш пролука
в зандана на мислите, жадни за сетен покой.
Да спреш кръговрата на всяка човешка заблуда,
в сияйна дъга да пребъднем... Но казвам - амин!...
Все още пристъпвам да зърна с любов как се будиш -
притихнало утринно зрънце под фин балдахин.
След миг ще си вече поле, с нова страст разлюляно.
През теб ще препускат разюздани силни коне.
А аз по дъждовни клавиши на нощно пиано,
ще шепна в молитва - с добро да ме помниш поне...
5.11.15
Нормално е като майка на пълнолетен син да вложа силна емоция и дълбочина в споделеното, същото така, макар и непреднамерено, исках да звучи универсално.Но преди всичко е именно изповед, послание, а не толкова стихотворение като литературна форма. Благодаря за емпатията и подкрепата. Да са ви озарени и споделени миговете и с Вашите прекрасни деца. Защото любовите си идват и отиват, социалната, икономическа и политическа среда се изменя, променя се нашата визия, ценностна система, душевно състояние, ангажименти, обкръжение, но обичта и всеотдайността от и към децата ни - остава неизменна. И тази емоционално-духовна корелация е сама по себе си поезия