……
Няма вечна тъга и вечна раздяла.
Не се осъждай – самотността
е нашето жестоко състояние.
Догони ме в белите си сънища
по заснежения бряг.
С най-нежните очи ме погледни
и ела в живота ми.
………
Недогоряла свещ,
букет червени рози,
усмивки през сълзи,
без упреци и пози.
Отива си от нас мигът неуловим
и пясъчен часовник тече неумолим.
Дъждът не потушава пожара във душата.
Оставаме сами – сираци на земята,
загубили любов, намерили утеха,
че всичко е живот – дори и без пътека
към нечие сърце,
без милост, без надежда да бъде по-добре,
без моето „добре”, без твоето „не мога”.
Дали ще ни простят децата ни и богът?
………..
Ще идват есени. Ще отминават.
Млади сме. Ще остареем.
И ще умрем. И няма да остане от мен и теб
нищо друго,
освен ония стихове, в които
ще идват пролети, ще отминават,
ще бъдем млади, след туй ще остареем
и ще умрем и няма да остане
от мен и тебе нищо, нищо,
освен любов.
………..
Не помня лицето ти,
помня очите тревожни,
питащи как ли това е възможно.
Помня минутите живи,
отнели съня ни безбожно.
Не помня гласа ти,
помня усмивката нежна,
събрала света и тъгата безбрежна.
Помня ръцете горещи,
дали ми всичката своя надежда.
Помня и стъпките тихи,
заглъхнали нейде далече,
Помня и тази въздишка горчива –
няма ни, няма ни вече.
………….
Сгъваеми столове, стари обувки,
нащърбени чаши, унили усмивки,
замръзнали струни на вярна китара,
разтворена карта, на път, и тогава?
Надеждата, тази надежда горчива,
прелива в телата, тя още е жива
в ръцете, очите, душите, сърцата.
Оставаме тук – сами на земята,
самотните пътници, гонещи влака
с много надежда и малко багаж –
сгъваеми столове, стари обувки,
нащърбени чаши, щастливи усмивки,
китара, която ще свири, аз знам,
под твоите пръсти – тарам, тарарам,
за тази надежда, която е в нас
и чака да дойде нейният час.
……….
Живея на ръба на пропастта,
между деня и нощта,
в часовете, когато телефонът не звъни.
Между днес и утре, когато сме сами
и твоите ръце ме приютяват.
Ще ми помогнеш ли?
Живея на ръба на пропастта
между моите и твоите години,
преминали през ситото на времето.
Между моите и твоите деца,
носещи върху си бремето ни.
Ще я прескоча ли?
Живея на ръба на пропастта
между моите и твоите очи,
които търся непрестанно.
Ще ги открия ли?
Живея на ръба на пропастта
между земята и небето.
Ще го стигна ли изобщо някога?
И с тебе ли?
© Радостина Тодорова All rights reserved.