В сърцето на Рила планина,
където гнéздят гордите орли.
Сред дебрите на бóрова гора
манастир отворил е вратѝ.
Граден от рéчен камък векове,
а в двора – черква белостенна.
До него път от хиляди нозе
на хора с вяра неизменна.
Рушéн от турски ятагани, огън!
Възкръсвал винаги от пепелта!
И днес Обителтá свещенна
измолва мир за българска земя.
© Хари Спасов All rights reserved.