Сенокос е. Ухае на зелени треви.
Аз потъвам в омая, а пък тях ги боли.
Съска гневно косата, реже тънки стъбла
и затръшва вратата към живот, светлина.
Едни падат на хълбок, други в пръст - по очи,
ала все тихомълком молят Бог, да прости.
Аз вървя по тревата с малки боси пети
и погалил ме вятър, във къдрица се скри.
Ех, дете съм! Не зная... Вдишвам с пълни гърди
и от мене безкрайна, нежна радост струи.
После, сякаш пораснах, но и тъй не разбрах,
как съдбата безгласно беше вплела ме с тях.
И когато към мене се насочи коса,
литнат думи студени, заклюкари оса
и във миг се окаже, че съм много сама -
скача вярната стража - силни, здрави стъбла,
този спомен далечен - сенокос и треви,
в детска рокля облечен, над мен винаги бди.
© Валентина Лозова All rights reserved.
Силвия,
Илко,
Ел,
Ивон,
благодаря ви!