Oct 15, 2010, 9:18 PM

Шах и мат с пешката 

  Poetry
1560 0 3

Черно-бели преливащи се квадрати.

Мраморни фигури подредени.

От едната страна са черни.

От другата кристално бели.

Започва люта битка за победа.

Първи са пешките напред,

с две полета, моята е черна.

(-Дойде, съдба, и твоят ред.)

Достойна за велик противник,

изпипан, опитен играч.

включи коня за съюзник,

но не, сега наред съм аз.

Бутнах офицера по диагонала,

първа жертва пешката отнех,

със коня тръгна във засада -

падна офицерът ми без чест.

Царицата остана срамно гола,

предадена от своите войници.

В замяна на предателството, попът

атакува гордо отсрещните редици.

Трепна съдбата уплашена.

Бързо покри царя си: (– Шах!)

(-Късно е, жестока противнице,

победих те - шах и мат!)

 

© Николина Милева All rights reserved.

Author has locked rating.
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Сполучливо, интересно, философски ...
    "... ах пешките, пешките!
    Със надежда да станат царици
    всички пешки се движат напред,
    ах, пешките, пешките!"
    из песен за пешките - Славчо Пеев
    Сложно е да си царица,
    трудно е да си пешка!
    Къде отивате, пешки?
    ... да, това е съдбата ви, уви!
  • Благодаря Ви...прегръдки и от мен и лека
  • Нищо не разбирам от шах, но много ми хареса, много оригинално. Поздрав!
Random works
: ??:??