Sep 24, 2023, 9:38 AM

Сметката, моля! 

  Poetry
160 3 6

СМЕТКАТА, МОЛЯ!

 

Една задача с малко неизвестни

не е решена още от света –

защо? – когато псетата са бесни,

си мъркат котараците в нощта,

 

защо? – когато бебенцето плаче,

завива се баща му през глава,

защо аз пускам в дискоса петаче? –

свидливо стиснал левче – или два,

 

защо? – додето хляба на полето –

немилостиво! – слънце го пече,

едни добре живеят, общо взето,

а другите – живеем на парче?

 

Защо изгрява слънцето за всички? –

но не еднакво всинца ни мори.

Защо на нас ни плащат със парички,

а друг изнася балите с пари?

 

Защо из тая кукувича прежда

ме правят всеки ден на идиот?

Съмнявам се, че друг се разпорежда! –

със моя – и със вашия живот.

 

Додето фаса търкам със подметка,

и – яко дим! – животът отлетя.

Ей, Келнер? Виж последната ми сметка! –

аз ще офейкам! – без да я платя.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??