Aug 22, 2023, 8:54 AM

Стихотворение 

  Poetry
242 0 4

 

Всеки човек е добър по душа...

Мама на татко се скара.

После татко протегна ръка

и котката подскочи от шамара.

 

После татко излезе навън.

А мама така ме прегърна,

че чувах сърцето и- беше насън-

червено, припряно и стръмно.

 

Вече беше натрупал снега.

Смелите зайчета по тавана

бяха притихнали- сложих дърва

и близна ме печката гладна.

 

Вънка татко сечеше дърва.

( И мислеше все за шамара.)

Мама все пак не издържа-

стана и наметна шала.

 

-Брей! - каза наш’та врата.

-Да, да! - стълбите бели.

Черните гарвани от плета

хвръкнаха с крясъци нервни.

 

Стигна до борчето, после се спря.

(Татко редеше дървата.)

Котката следеше с тишина

как Шаро със опашка маха.

 

Татко привърши, изправи глава –

очите му бяха премрежени;

в сърцето му- мама, иконата, аз,

нивата, бивола верен.

 

 

Мама пристъпи, вдигна ръка-

събори калпака му снежен.

Усмихна се татко- и аз!- засия,

прегърна я тихо и нежно.

 

Можеш да видиш- стоят и сега,

красиви като вероучение…

Всеки човек е добър по душа.

И обича това стихотворение.

© Петър All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Действията определят човека, душата е друга бира.
  • Моля 👍
  • Единица, мисля, е най- високата оценка. Благодаря!
  • Слагам, мисля, за трети път единица в сайта, откакто присъствам.
    А сега, защо.
    Дори не ми се аргументира, но айде...
    Този начин на мислене да си оди у средновековието, където му е мястото!
    Зверски шамар, уж, разкаяние - тя му прощава веднага, целувка и фсичко е сърца и рози... докога? До следващия шамар и все така, така, така...
    Съжалявам, хич не заобичах този стих, даже ме е яд, че прочетох!!!!!
Random works
: ??:??