Mar 12, 2010, 9:10 PM

Сватбата на Анри дьо Навар и Маргарита дьо Валоа (сонет) 

  Poetry » Other
2396 0 7

Август1. Небето в пламъци гори.
В Париж пред Нотр Дам2 днес "Да" си казват
Маргò3 -- грима
ѝ слънцето размазва --
и царят на наварските гори4,

най-славният от тримата Анри5.
Щом други носят те във свойта пазва6
обета свят дали ще могат спазва,
продукт на политически игри7?

Но пий, Анри, незнаещ ни кого
в леглото скоро твоята Маргò
със ласки и целувки ще дарява,

ни как Медичи8 -- не жена, а змей --
с кръвта на хугеноти9 обещава
да напои свети Вартоломей10.


http://bg.wikipedia.org/wiki/Анри ІV


-------------------------------------------------------------------
1 Сватбата се състои на 18 август 1572 г. в Париж.
2 Понеже младоженецът е протестант, а младоженката -- католичка, бракосъчетанието е извършено пред катедралата, а не вътре.
3 Маргарита Валоа (1553-1615), по-известна като Маргò.
4 Анри ІV (р. 1553) , крал на Навара (1572-1610). Кралството се е намирало в съвременна южна Франция. По-късно крал на Франция (1589-1610).
5 Споменатият, Анри д'Анжу (1551-1589), бъдещ крал на Франция под името Анри ІII (1574-1589), и Анри дьо Гиз (1550-1588).
6 Марго била влюбена в Анри дьо Гиз.
7 Целта на брака била помиряване на католици и протестанти.
8 Екатерина Медичи (1519-1589), майка на Маргò, Франсоа ІІ (р. 1544, крал от 1559 до 1560), Шарл ІX (р. 1550, крал от 1560 до 1574), който бил крал по това време и който бил под нейно влияние, и на бъдещия Анри ІІІ.
9 За сватбата в Париж пристигат над 3000 хугеноти (френски протестанти), предимно благородници и богаташи.
10 Шест дни след сватбата, на 24 август, ден на св. Вартоломей, Шарл IX, по внушение на майка си, заповядва клане на протестанти. Анри е сред малкото спасили се (след като се отрича от вярата си).

© Тошко All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Удивително е!
    Колко много поезия и история могат да съжителстват в тесните размери на един "френски" сонет!
  • Благодаря, но мисля, че мойто стихо не е нищо особено. Просто съм се опитал да пресъздам едно историческо събитие
  • От този наситен с драматични събития период на френската история са черпени много сюжети,и само най-амбициозните са успявали.Но ти си рядко амбициозен и си успял,поздравления!!!
  • Нали знаеш на кой съм любимка...
  • О! Дано не си хугенотка и да няма много католици наоколо ти
  • Много хубава тема. Хареса ми стихът!

    п.п. Родена съм в деня на св.Вартоломей, само 393 г. след онази нощ.
  • Ти си много интересен автор. Умело експериментираш и се доказваш.Поздравявам те!
Random works
: ??:??