Сънуваш ли пауни – лош ден те чака.
(нар. поверие)
Накъсана от яростни гонитби,
нощта изтича през ранените ми пръсти
и като тежък камък се търкулва
в бездънния чувал на времето.
Как искам да я спра!
А през пролуките на миглите
бодат едва покълнали лъчи,
понесли водопади истини,
по-невъзможни и от сън.
Почакай, ден, бъди послушен!
Но той не чака и пауните
разперват циганските си опашки...
Погалвам ги и те смирено
в нозете ми превръщат се в килим,
по който стъпвам, без да ми пука...
© Рада Димова All rights reserved.