Когато Ренесансова Европа
навлизаше във своя апогей,
с Леонардо, Джото, Макиавели
............и Галилео Галилей,
а по сюитите на Бах,
танцуваха в дворците менует,
тогаз България превзета
пъшкаше под турски гнет.
Свистяха ятагани и кинжали,
умираха дедите ни без гроб,
а европейците - едва ли
знаеха какво е да си роб.
Пет века тез селджукски псета,
грабеха и тънеха в разкош,
а над Родината ни клета
бе спуснала се отоманска нощ.
Но в Балкана, сред тъмата,
проблясваха звезди на небосвода,
на Левски, Ботев, Караджата.....
и гаснеха във битки за свобода.
Тя дойде, платихме си цената,
с кръв и кости в тоз вековен мрак.
Единствен ни подаде си ръката ,
от север, гордият руснак.
А днес, Европо... блуднице надменна,
гледаш ни с презрение, знам!
Ала не виждаш как приижда,
в утробата ти, хищният ислям.
Тогаз ще разбереш какво е
да си насилена и гола,
мъжете ти изклани, а децата....
поробени във Анадола!
22.02.2020г.
© Веселин Христов All rights reserved.