Нищо, че със друго име си дарен,
Свети Никола нека да те пази,
на неговия ден си ти роден,
със пламъка си факли за да палиш.
Светецът, покровител на водите -
на езера, реки и морска шир,
сам властвал, укротявал е вълните,
рибарите да пази, да им носи мир.
А теб призвал е злото да прокуждаш,
бури да омайваш с поглед благ.
В душите светлината да пробуждаш,
със фар да осветяваш всеки враг.
Свети Никола лоцман ще ти бъде,
през рифове подводни и скали,
той учи те на кея как да стъпиш
и руля сам съдбовен да въртиш.
Лодката житейска да заплава,
прорязвайки вълните като с нож.
С кил насочен, не към власт и слава,
а към брега на... чистата любов.
© Таня Мезева All rights reserved.