Feb 28, 2024, 8:00 PM

Утро във Варна 

  Poetry
162 3 3

УТРО ВЪВ ВАРНА

 

... в часа на Третите петли,

когато всичко живо спинка,

се вдигат нощните мъгли

от Шишковата ми градинка,

 

лежат под мократа липа

превръзки, ластици, спринцовки,

а наркоманът пак заспа

без феи с приказни пантофки,

 

и пейката ми литва в миг –

сал в галактически морета,

мълчим на български език

със циганката, дето шета,

 

ни лук мирисал, нито ял,

с лула тютюн ще ми е сито –

и курвите от бар „Мистрал”

ще кротнат най-подир в таксито,

 

над чорлавото ми море

ще плисне изгревът за кратко,

и лудият край мен ще спре

с печалното си: – Как си, братко? –

 

е, как да съм? – в мъгла до гроб,

вървя през варненската киша...

Напъхал в задния си джоб

досадата, че още дишам.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Страхотно!
  • над чорлавото ми море
    ще плисне изгревът за кратко,

    Ах, така живописно!
  • Хм, защо тази носталгия, когато можете да пишете толкова добре? Та животът е прекрасен, както и този стих
Random works
: ??:??