Apr 15, 2024, 8:09 AM

В люлежа на Световното махало 

  Poetry
123 2 2

В ЛЮЛЕЖА НА СВЕТОВНОТО МАХАЛО

... започвам да се влюбвам във мига – такъв, какъвто идва и си тръгва,
във изгрева, избухнал над брега, във залеза, повел луната кръгла,
във писъчето: – Мамоо-о! – на момче, ожулило през тръните коляно,
в девойката, която се вречѐ, че с обич ще ме буди – сутрин рано,
в мига, когато фронтовете спят – и тишина в окопите се стелва,

и Бог небесната си благодат изсипва ни със щедрост безпределна,
във гларуса, извил прощален кръг в ачика – над пасажите сафриди,
във шемета на пролетния стрък, разпукал тротоара – да ме види! –
врабчето, кацнало със „Чик-чи-рик” в дланта ми – и нанейде отлетяло,
нали и аз съм само светъл миг в люлежа на Световното махало.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??