May 20, 2011, 4:58 PM

В опак свят 

  Poetry » Civilian
652 0 1

В опак свят живеем ние, господа!

Днеска изнасилиха старица,

вчера пък дете невръстно, ами да!

Онзи ден пак нечия душица

е предала богу дух на бадева.

 

В опак свят живеем ние, вижте на!

Снощи бе кръвчицата пролята

на невинна жертва – някоя жена.

Къща нечия пък, за разплата,

в полунощ подир гръмната била.

 

Във объркан свят живеем, ето на!

Идва празник, весело не става,

атакуват ни с цените, господа,

спекуланти и в лъжа, и в кражба,

днес за жалост поменува се света.

 

Веригата на омагьосан кръговрат,

във сферата на духовете гладни,

от дето няма път за връщане назад,

в един объркан, враждебно грозен свят,

безмилостно притиснати ни дави.

 

                  

Тез, от сферата на боговете,

де прогонили са младостта

във чужбина, там, по върховете,

тънат в разкош и суета.

 

Те не знаят що зове се криза,

недоимък, глад и голота,

че потрита е последна риза

на нещастна нечия душа.

 

Те царуват – век ли ще царуват

във охолство, лукс и суета?!

Как навеки ли ще мизеруват

мойте братя клети, господа?!

 

И родината ни, на последно

място вечно ли ще тя стои –

злата участ черна безконечно

ще я души, трови и топи...

 

                 ***

 

Във опак свят живеем, господа,

де безнадеждността е вечна –

духът, скован за вечни времена,

угасва в мъка безутешна...

 

Ще дойде ден, очакваният ден

ще дойде слънчев – лъчезарен,

и над тоз свят, вече разгромен,

ще съградим нов, по-прекрасен...

 

© Христо Оджаков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Ще дойде ден, очакваният ден
    ще дойде слънчев- лъчезарен,
    и над тоз свят, вече разгромен,
    ще съградим нов, по- приятен...
    Поздрав!
Random works
: ??:??