Голяма тупурдия отзарана
в семейството на котката Писана:
ще дава днес тя първите уроци
как котетата да ловят мишоци.
Нахрани ги тя, както се полага,
и за урока почна да ги стяга...
А после за вратлетата ги хвана
и бързо ги изнесе на тавана.
А там, във ъгъла - съвсем накрая,
си спретна истинска учебна стая.
И сред чували, тенджери, кашони,
търкули орехче и го подгони.
След туй отгоре котката му скочи:
Ето така ловят се хитрите мишоци!...
С възхита гледат нейните момчета -
със блеснали във тъмното очета...
Към тях побутна орехчето мама
и стана шумотевица голяма...
Те гонят плячката, а тя им бяга -
бе, всичко, дето на лова приляга...
Трополи нещо горе на тавана
и баба Милка за глава се хвана.
"Какъв е тоя шум, бе, мили Боже?
да продължи това така не може!"
И във ръка с голямата точилка,
завтече се нагоре баба Милка.
Щом само се показа на тавана,
огромна тишина във миг настана!...
Спотайват се там малките юнаци,
потрепват в мрака техните мустаци...
Доволна от урока е Писана,
защото всичко по програма стана...
Полегна до децата си наблизо,
едно след друго нежно ги облиза.
Сега са малки тези мушмороци,
но много скоро ще ловят мишоци!...
© Роберт All rights reserved.