Jun 11, 2019, 10:24 AM

Вдовство... ...... .. 

  Poetry » Other
306 1 2

 

Вдовство...

 

... защо е тъжна младата Царица?...

... защо двореца е обвит във креп?...

... над кулата върти се мрачна птица

и зло прокоби вече дни наред...

 

А сляп гуслар разправя по стъгдите,

че враг навлязал в южните земи

и в бран жестока -- хиляди избити,

и топла кръв над угари дими...

 

... В зори поеха конници с поръка

от Царя да се върнат с блага вест --

до стóлнината тънеща във мъка

и гаснеща в предчуствия до днес...

 

А времето като следа от змѝя

се гънеше в изсъхнали треви,

когато от завоя: харамия

и скитник -- парцалив се появи...

 

Заведоха го право във двореца

и на Царицата разказа той:

-- Да прав е бил гусларя и слепеца,

че паднал Царят е в неравен бой...

 

... и в този миг църковните камбани,

заудряли тревожно по нощта,

понесли се с вестта в необуздани,

безумни вопли в цялата страна...

 

Женѝте, пребрáдили черни кърпи

къдели черни плачейки предат --

окървавен е, на Луната сърпа

изкочил иззад облак чудноват...

 

Дечица дребни странно усмирени

задремали след дневните игри,

се стряскат във съня си умилени

от нежността на майчини гърди...

 

Във полунощ жените се разпръсват

постъкват в къщи огънят унил,

увѐрени, че щом е Бог възкръснал

то значи е и вóйните спасил...

 

Прегърнали дечицата заспиват,

а в тайнствата прекрасни на съня,

до сутринта грижовно ги завиват

мъжете им в любовна суетня...

 

В гергьовски люлки лудо ги люлеят,

достигат с тях и до звездите чак,

косите им със ветрове се веят --

от Слънцето уплетени с варак...

 

... но първите петли пропяват дружни,

насъне плаче стреснато дете,

и вече всички сънища ненужни

отлитат в зазорилото небе...

 

... А младата Царица в тази вечер

сама не може миг да потъжѝ:

болярите притискат я и вече --

ще трябва със един да продължи

 

и затова тя всичките на среща

в Коронния съвет щом събере,

със мъката на вдова безутешна

ще се опита: Цар да избере...

 

21.01.2017.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Браво!
  • Трудно решение - за силна жена!
    Поздравявам те за Поезията, пълна с истории, смисленост и мъдрост! Определено се обогатявам духовно тук, за което благодаря!
Random works
: ??:??