Вечер в стихващия ураган...
Посоката ми сочеше компаса,
а в бурята затихваща полека –
изглежда и Съдбата бе с нагласа
да ми показва към брега пътека...
През облаците черни, гръмовити
процеждаше се светлина от залеза
премигваха объркани звездите –
страхувайки се да надникнат в хаоса...
Моряк когато е попаднал в буря
в мъглата търси фар да заблещука,
понеже той в съдбата му притуря –
надежда със възможност за сполука...
Или́ Звезда позната... Да я следва
в Стихията по нощните пътеки,
когато и радарите са слепи,
и вече на молитви вярва всеки!...
... А случват се и чудеса́ „небесни“
за тях легенди пазят вековете –
разказват ги моряците уне́сени
във кръчмите, далеч от ветровете...
...Един делфин гърбът си ми подложи
и той доплава с мене до прибоя –
тъй, даже да изглежда невъзможно,
добавих на легендите в безброя!...
Усетил твърд и стъпил сам на су́ша –
делфина исках първо да погледна...
О, толкова легенди аз съм слушал,
а се оказах сам в една последна!...
Изчезнал бе изящният спасител,
а о́ще беше бурен Океана,
но за делфините е той – обител
дори и разгневен във урагана...
... Във камъните обли на прибоя
вълните се разбиваха на пяна,
а вечерта изпълваше се с во́я
от стихващата мощ на урагана...
А от потъналите лодки – части
размятани – завихряха вълните,
към хоризонта мълнии проблясваха,
а с тях в синхрон: на фара светлините...
Понеже силата на урагана
когато стигне сушата – отслабва,
заглъхваща Стихията остана:
в утихналата вечер да ме радва...
Над острова, над палмите просветна
зад черен облак изведнъж Луната –
тя бързо златна светлина наметна
ритмично оживявайки водата...
Затихваше Стихията полека...
И по вълните трепкащ лъч опъна
с магията на луннатапътека –
да доведе́ и тайните от дъното...
Щом върнах си способността да мисля
сърцето ми заби успокоено,
но трудно беше някак да осмисля,
че всичко се е случило със мене!...
А как делфинът бе разбрал бедата,
в която бях попаднал?...Несъмнено
бе с негова „разумност“ непозната
и явно – не от Нашата вселена!...
До скоро ги ловяхме като риби
преди да им признаем интелекта,
а днес пък си измисляме алиби
извадено напълно от контекста...
Но в тази вечер щях да съм героя
от вечните легенди за делфини
разказвайки във кръчмата за моя
Спасител – истини необясними...
... И както на брега стоях замаян
без повече да търся обяснение:
пред гравитацията на Безкрая
аз коленичих в знак на преклонение!...
22.08.2020. / Едно време в Океана
© Коста Качев All rights reserved.