Mar 28, 2023, 9:20 AM

Вечеря за моите синове 

  Poetry
197 2 3

ВЕЧЕРЯ ЗА МОИТЕ СИНОВЕ

 

... момчетата ми вече остаряха, край тях и аз си взех петте пари,
не ги привлича родната им стряха – и други са им мъжките игри,
понякога – от дъжд на вятър, идат при мене за една лопатка жар –
прекрасни матадори след корида! – за раните си да подирят цяр,
мълчим си – те за своите неволи, а аз – преглътнал бащина сълза,

 

нима ги хвърлих? – сиротинки голи, в свят на ръждиви мъжки железа,
нима не пях – ни зайченцето бяло, ни кирилските букви им редих? –
момчета мои, то се е видяло, дойде денят – да искам прошка в стих,
елате? – дал Бог хлебец за вечеря, и тръгвайте отново през света –
а аз след вас докрай ще изтреперя сълзата си – да бъда ваш баща.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??