Вечното Завръщане...2
Веднъж заминах сáмо,
а цял живот се връщам -
като Атлас през рамо
Земята мъкнещ всъщност...
И все на път до Края,
и в битките без броня...
На бряг скалист мечтаех -
миража да догоня...
С един оранжев вятър
дружах във Океана,
небето бе ми шатър
нощта: екстаз, нирвана...
По щури дестинации
със Дух и дързост плавах,
а със разблудни грации -
Страстта си осъзнавах...
Във изгревът, когато
пегръщах се със вятъра
и пръснатото злато
искреше по водата,
аз тръгвах със Стихията
подгонил хоризонта,
че той ревниво криеше
Мечтата първородна,
с която се заглеждах
в небето със звездите
и затовя изглежда:
побрáтим бях с Вълните!...
... С легендите на Залеза
Духът на Ветровете –
със нов инстинкт ме мамеше,
а често Бреговете
заръчвах на компаса:
с примамващ фар далечен:
с моряшка кръчма, маса -
и Страст за цяла вечер...
...Но в нóщите, безсънните,
безлунни в Океаните
когато и не съмва там,
и нямат край кошмарите –
във будните неврони
на скитащата Мисъл,
налитаха и спомени,
които бях отписъл...
Те връщаха отново,
Началото на Пътя,
и всичко бе готоно
по него да пристъпя...
... Но в утрото разбирах,
че антигравитация
Животът ми раздира
със грешна Навигация,
та тръгнал след мечтите
аз вечно съм се връщал –
обаче не в нощѝте...
... А в спомените всъщност!...
Едно време в Океаните
© Коста Качев All rights reserved.