Всяка есен
ти отново идваш,
за да направиш виното,
червеното и бялото.
Гроздето,
обрано от птиците,
чака в избата,
дълбока, каменна,
където не прониква
слънцето.
Със себе си водиш
предците ни.
Жените гроздето
ще наронят,
а после ще го мачкат
с нозете си
и то по тях ще лепне
с най-завидната си сладост.
Мъжете ще приготвят
бъчви дъбови,
ухаещи на орехи
и на смокини,
стегнати с обръчи железни,
за да не избяга виното
при птиците.
Само ще надига
шапката
и ще пее песни
за отминалото време,
за любовни нощи
и блажени дни.
И после пак ще тръгнеш
с предците си.
А някой ще разлива
виното червено
по земята,
жадната и завещаната.
© Вяра Николова All rights reserved.