Jan 31, 2024, 10:13 AM

Вися върху ченгели от въпроси 

  Poetry
173 4 2

ВИСЯ ВЪРХУ ЧЕНГЕЛИ ОТ ВЪПРОСИ

 

... дали когато пускам някой лев в кутията на просяка пред храма,

по-достолепен и от барелеф, не съм отминал гладни други двама,

дали когато песнички в зори редя във Фейсбук, някой друг не плаче,

тъй както вятър вие вдън гори – едно самотно, дрипаво сираче,

дали когато си купувам хляб, пред фурната не съм настъпил мравка,

 

а мишката от моя вехт долап гризе ми вкъщи Блок, Рембо и Кафка,

дали не дишам въздух, отреден от небесата – да го вдишват други,

и ако Господ кротко бди над мен, нима аз имам някакви заслуги? –

разпънат между радост и печал, дори не знам денят какво ми носи,

и ще вися, тъй както съм висял, и днес върху ченгели от въпроси...

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Ех тия ченгели....
  • и ако Господ кротко бди над мен, нима аз имам някакви заслуги? –

    Светът не се ограничава само до собствената ни същност. Винаги има и други, в чиито обувки не сме влезли.
Random works
: ??:??