Sep 15, 2005, 5:01 PM

Война! 

  Poetry
913 0 5
Война!

-Нима не сте чули новината?
Тази сутрин са обявили война!
Ханс тръшна със замах вратата:
-Хайде всички,хайде на крака!
Той беше някак променен-
със каска, маузер, байонет
и радостта му в този ден
го правеше снажен, напет.
-Ще служа на отечеството, татко!
Ти сам ми казваше, нали,
че да умреш във бой е сладко,
че това е смърт за храбреци!
Но ти да нямаш страх, аз зная-
победата е в нашите ръце
И аз ще се завърна жив накрая
с усмихнато, ликуващо лице!
Война е, чуваш ли сигнала ?
Аз закъснявам, трябва да вървя.
Напред, напред със генерала!
Напред! Война! Война! Война!
Днес Германия ни принадлежи,
а утре, татко, целият свят!
Ето ти вестника, виж, чети-
ще има мир и благодат!
Мойта посока сега е Напред!
С чест и кръв за тази страна,
за триумф и нов световен ред,
ще се сражавам и ще победя!

Ханс тръгна. С поглед проследих,
изпратих го с невиждащи очи.
Въздъхнах , от чашата отпих
и като рукнака едни сълзи...

Беше септември, трийсет и девета.
Навън полъхваше вече на есен,
а в калните, обрулени полета,
легионите напредваха със песен.

© Георги All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Браво, Жоре, невероятно хубаво пресъздаваш всичко, което те вълнува. По начин, който влияе и на другите.
  • Много хубавкоБраво
  • Съдбата на обикновения човек, завъртян "в безумний вихър на живота".
    А ти си Lanfear? Много ми е приятно да прочета коментар от теб на мое произведение. Твоята "Черна песен" честичко си я слушам тук
  • Направо не знам какво да ти кажа... страхотно са написани и двете.... Много ми стана мъчно за Ханс...
  • нещастни хора, объркани от "грейт" генерали, за да сбъднат някакви измислени мечти...
Random works
: ??:??