Sep 19, 2017, 10:08 PM

За България 

  Poetry » Civilian
973 2 3

Добре, че има лято, за да видим
приятели от детство и роднини,
останали сме тука шепа хора
в безпаметните двадесет години!
Предадохме, продадохме, затрихме
отечество, родина, бащин дом,
от всичките си низости родихме
съсипващ, траен, грозен лом!
Забравихме герои и титани,
с които се гордяхме с векове,
от кол и въже днес събрани
към пропасти ни водят врагове!
Родино, някога ще ни простиш ли,
че с теб се подиграхме на шега
затуй, че волно низости творихме
а бъдещето на децата е мъглявина...
Предадохме, Българийо, рода си
за малко лъскави, примамливи неща
платихме щедро – дадохме ума си,
за да приемем чужда суета.
Децата си продадохме, безценни,
а трябваше да се гордеем с тях.
Децата български – благословени,
за нищичко продадохме – от страх.
От страх да не останем бедни, 
да не останем някак непризнати,
продадохме души безредни
останаха тук  куци и сакати.
Останаха безверни и най-верни,
обичащи, отричащи и вечни,
които са готови в дните черни
да бъдат  тежки камъни крайречни.
Обичам те, Родино моя! 
И ако в теб бушуват урагани,
не искам да остана ням свидетел,
прегръщайки поредната си рана...
 

© Екатерина Спасова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря ви, Маргарита и Албена! Радвам се, че не съм сама и, че ви има! България е вечна, всичко това ще отмине - вярвам го искрено!
  • Екатерина, настръхнах цялата, докато четях... Поздравявам те и те прегръщам за тези силни, болезнено искрени, правдиви стихове, от които блика, любов и вярност към България! Пишѝ все така - от душа и сърце!
  • Поклон, сестрице! Поклон!
Random works
: ??:??