За жалост
Летаргия, лъжи, заблуди,
пълзеж в отъпкан коловоз,
сърце, душащо се в принуди,
приятелствата – под въпрос!
Измами, алчност, егоизъм,
реки от пот, сълзи и кръв,
душа – в затвора „Конформизъм”,
умът – налапал златна стръв!
Апатия, крепостни нрави,
стандартно подбран мироглед,
прищявки, капризи дребнави,
изтребваща болест без ред!
Прозрачни окови, решетки,
фалшив бандерол „Свобода”,
словата – през филтри и цедки,
нечиста околна среда!
Омраза и завист, коварство,
метани на чужд идеал,
роботи в предметното царство,
духът на стремежа – заспал!
Нахалост изстреляна младост,
руган и презиран хомот...
... И всичко това се, за жалост,
все още нарича „живот”!
© Марин Цанков All rights reserved.