Nov 28, 2015, 8:47 AM

За Живота 

  Poetry » Other
467 0 6

 

 

        За Живота

 

-Във виното е истината, знаеш-

един моряк пред кръчмата ми рече-

но гониш я миражно из безкрая,

а някога дори и по-далече...

 

Ела да влезем и викни за двама,

да не броим и чашите изпити,

маяците измамно ни примамват,

а винаги са истински скалите...

 

И бурите са истински, обаче

деветата вълна* когато блъсне,

ти виждал ли си стар моряк как плаче

не вярвайки, че може да възкръсне!...

 

На палубата седнал в изнемога

той, взрял се във вилнеещата бездна,

с последни сили Дявола и Бога

кълне в нощта, безкрайна и беззвездна!...

 

... Надеждата когато те напусне

остава само вятърът в платната

и ближейки солените си устни

да отброиш поредност на вълната...

 

Но имаш ли бутилка ром тогава

илѝ коняк (каквото е останало!)

в стихията, която продължава

ти покани да дойдат- Бог и Дявола

 

и в тяхната компания нелепа

(алá гарант на вечното в живота!)

във лудостта на бурята свирепа

възможно е да видиш бряг самотен...

 

Възможно е късмет да имаш даже-

да бъде той с красавици населен,

а любовта им и да се окаже-

религия, на островът вълшебен...

 

Тъй вдигнал тост със Бога и със Дявола,

и яростта стаил във ураганите-

тогава там не може да е ялова

страстта ти разпиляна в океаните...

 

... В делириум красив пред мен внезапно

Животът във забавен ход премина

и върна ме във Времето обратно:

при Любовта, при Бурите и Виното...

 

... и дълго там във кръчмата стояхме,

макар и да не помня всичко вече,

и чашите изпити не брояхме

със старият моряк в оная вечер...

 

27.11.2015.

Коста Качев

                                                      

*Виж Айвазовски „Деветият вал”

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Чудесен стих. Винаги ме оставяш без думи.
  • еееевала
  • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ... В делириум красив пред мен внезапно,
    животът във забавен ход премина
    и върна ме във Времето обратно -
    при Любовта, при Бурите и Виното...
  • Защо ли с векове истина във виното се търси?
    Убита в светове, пияна ли тогаз се връща
    и кланя се, и пада и неистово все се гърчи,
    или заблудена, и тя... в овчица се превръща?

    ............

    Поздравления за стиха! Всеки търси смисъла в туй или онуй. Дано го намерите!
  • И аз повярвах на стария моряк...
Random works
: ??:??