May 19, 2013, 7:27 PM  

За Нещата – такива, каквито са... 

  Poetry
606 0 2

Какво е Изневярата? Предателство?

Или e само щура пантомима –

мисловно бягство, смяна на картината,

от дълго и обсебващо приятелство?

 

Какво е Бягството? Душевно малодушие?

Или е порив към забравеното „Аз съм!”,

стремеж - химерен, лих и недорасъл

изгубен в делничното многозвучие?

 

Какво е Любовта? Блян или топло тяло

което жадуваме? Пристан – да приютим душата си,

или водовъртеж, потоп, море от страст,

огън, в който се сливаме безумно оскотели?...

 

Какво е Нещото, което търсим вечно

и все не стигаме?... Търчим, орисани

да следваме закони природни и неписани

и дирим пак, всуе макар – все Още Нещо!

 

Какъв е Смисълът на този кръговрат,

наричан простичко Живот? Дали не можем

понякога от пътя си към Нищото напред

да се завръщаме във времето обратно?

 

Дали във Любовта не търсим път назад,

в един неосъзнат копнеж в едно със другия

да пръснем още от свойто Аз. И после пак

след Края, да сме тук, в този прекрасен свят...

 

Че ние сме пътници, прашинки от всемира

за миг проблеснали, изчезнали навек!

Със стъпки малки, често пъти грешни

ний в дни броени, оставяме нищожната си диря...

 

А изневярата... е грях, разбира се! Но нека

не съдим строго! Тя е Любов понякога –  

най-често късна, но е отново на Живота път...

А пътищата... са каквито са:

                        човешки, криволичещи, нелеки!

 

© Димитър Ганев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Интереси мисли, облечени в оригинални изрази! А дали е грях или не е, има кой да отсъжда! Ние не трябва да съдим! Понякога много по-голяма и страшна е изневярата към самия себе си! Поздрави!
  • Сега, няма да думам криво с позорни ласкателства - може да се обработи и то много, ако желае авторът де. Но ако държи на формалността, все пак поне може да премахне ненужните главни букви в думите, които явно желае да подчертае и одухотвори по този начин, защото така някои обидчиви читатели могат да се засегнат, че предварително ги определя като духовно кьорави илитерати
Random works
: ??:??