Залез в Южния Пасифик...
07.03.1982.
... и този ден изнизваше се бавно,
и все тъй хоризонта бе без бряг...
Летящи риби носеха се плавно,
унил висеше корабният флаг.
Вълните се разпенваха игриво
във борда и отдръпваха се пак,
а Океанът- тъй непестеливо
разпръснал бе до залезът варак...
... и тъмно-сини облаци закриха
небето, и за малко притъмня,
но слънчеви лъчи през тях пробиха
и светна Океана... Засия:
с отблясъци красиви и сребристи,
послания от други светове,
а след това извиха поривисти
от необята волни ветрове...
Те вдигнаха вълните, разлюляха
на Океана стихналата площ-
(невероятно: рибите летяха
наистина в прииждащата нощ!...)
Небето пламна в хиляди нюанси,
от маково-червено до оранж,
а долу- слънчеви протуберанси
с водата се омесваха в меланж...
Засвети омагьосан Океана
с мистична, извънземна светлина,
но и в небето огънят остана
и грееше се в него там Звезда...
Замислен вятър с облаците, сините,
се беше вдъхновено заиграл
и с тях сега рисуваше картините,
които бе през Вечността видял...
... и дълго още свети Океана,
и от небето слизаха звезди...
...и чаках чудото: от морска пяна
Богинята пред мен да се роди...
10.05.2016.
© Коста Качев All rights reserved.