Думите, с които ме обличаш,
не са ми даже далечни роднини,
нито бегло копие на случайни познати.
Откакто познавам зимата ти,
всяка дума се втурва да стане лавина.
Трупам думи със минуси и значения празни,
искам топлите думи и думи на радост.
А през зимата някак нахлуват на пориви
ветровитите думи и от камък отронени.
Шепот минава и ме сродява бездарно,
нямам близки роднини с тези думи отляво.
Лед се чупи наоколо и на дъх не ме стига.
Губя думи за тебе, макар че не искам.
Синоними се сипят (от нерви оголени),
растат до припадък и едно главоболие.
Редуват се слаб епитет с тавтология
и в зимния кадър, все още престорени,
се мъдрят думи бездетни до думи… без корени.
И на мене сърдити, тръгват думи намусени
да попитат поетите от какво имат нужда.
Затова по роднински, сдобрявам принудена,
този чайник от врява с тази пара от…глупости.
И от болното гърло мед не капе на рими,
тези думи са ничии и не са ми роднини…
Всяка зима настъпва по един грип …от стихове
и добре, че накрая идва пролет спасителна:
сродява, възражда думи от сричките.
Още вярвам в истории, които свършват с обичане.
© Мария Ганчева All rights reserved.
Иначе готина идея и реализация и като цяло с удоволствие чета.
Не приемай това като критика, субективно е и просто споделям.