4.09.2019 г., 20:05 ч.

Джин с тоник в Сингапур... 

  Поезия » Друга
239 1 3

 

 

Джин с тоник в Сингапур...

(вечните моряшки истории)

 

... Историята дето ще разкажа,

сама на чудна приказка прилича,

че няма нужда от украса даже

затрогваща и толкова лирична...

 

... Оставал ли си сам сред Необята,

подмятан от Великата стихия

и спорил ли си ти със Самотата,

то значи си повярвал във магия!...

 

А може би на Буря във Окото

да си видял Космическият огън,

но оцелял си затова защото:

не си запомнил Образът на Бога!...

 

Хазартния живот из Океаните

е вярно лудост, но опиянява

надмогнали на разума забраните

Духът ни там със Вечност се венчава...

 

...На синьото Пространство във корубата –

Човешката безкрайност е минутка...

... А в Сингапур веднъж, в марѝнър клуба*

един моряк се влюбил в проститутка...

 

И почва тук Историята вече

той стискал ѝ ръката и не смеел

да я изпусне в приказната вечер...

... А в страстно темпо гънел се диджеят...

 

Пред тях: със джин и тоник, недокоснати,

две чаши с малки айсберги стояли...

В Душите им стихии буреносни

извивали на луди интервали...

 

В пленителната страст на азиатките

е Любовта обсебваща и бурна...

А тъй необясними са загадките

на красотата им миниатюрна,

 

че знае се: на Азия жените

във Любовта са просто ненадминати

и те са на мъжете във мечтите

във кръчмите моряшки през годините...

 

...Но тя, която любовта продавала,

за първи път усетила: какво е

да те обсеби сладостна забрава,

изтръпвайки при всеки допир зноен...

 

И някак си оказало се просто,

което си Съдбата наумила

и Любовта като внезапен остров,

на своя бряг била ги приютила...

 

А в клуба и в нестихващият хаос

от препирни на толкова езици,

опивала го свежата ѝ младост

с тъгата в разширените зеници...

 

За нея Любовта била знамение,

че благосклонна е Съдбата, някак

не чакайки обаче повторение

във Времето от тази нощ нататък...

 

... А в чашите ледът се разтопявал,

оркестърът излязъл да почива,

утихнала прегракналата врява

и тръгнала нощта да си отива.

 

... Тогава по брега поели боси,

той все така държал я за ръката.

Животът е създаден от въпроси,

а отговори няма и Съдбата!...

 

На Слънцето изплувал бавно диска,

подпалил Океана и небето

той продължил ръката ѝ да стиска

от сляпото предчувствие обзети,

 

че корабът се готвел да отплава

и пратили му лодка да го вземе...

...А що Животът тъй ни отмъщава

за малкото отпуснато ни Време?!...

 

... Но Любовта им в кръчмите я знаят

и почва някой там да я разправя,

а всеки, стигнал малко преди края

се спира сам и тъжно замълчава...

 

 

29.07.2017.                                           

*моряшки клуб

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??