Джин с тоник в Сингапур...
(вечните моряшки истории)
... Историята дето ще разкажа,
сама на чудна приказка прилича,
че няма нужда от украса даже –
затрогваща и толкова лирична...
... Оставал ли си сам сред Необята,
подмятан от Великата стихия
и спорил ли си ти със Самотата,
то значи си повярвал във магия!...
А може би на Буря във Окото
да си видял Космическият огън,
но оцелял си затова защото:
не си запомнил Образът на Бога!...
Хазартния живот из Океаните
е вярно лудост, но опиянява –
надмогнали на разума забраните
Духът ни там със Вечност се венчава...
...На синьото Пространство във корубата –
Човешката безкрайност е минутка...
... А в Сингапур веднъж, в марѝнър клуба* –
един моряк се влюбил в проститутка...
И почва тук Историята вече –
той стискал ѝ ръката и не смеел
да я изпусне в приказната вечер...
... А в страстно темпо гънел се диджеят...
Пред тях: със джин и тоник, недокоснати,
две чаши с малки айсберги стояли...
В Душите им стихии буреносни
извивали на луди интервали...
В пленителната страст на азиатките
е Любовта обсебваща и бурна...
А тъй необясними са загадките
на красотата им миниатюрна,
че знае се: на Азия жените
във Любовта са просто ненадминати
и те са на мъжете във мечтите
във кръчмите моряшки през годините...
...Но тя, която любовта продавала,
за първи път усетила: какво е
да те обсеби сладостна забрава,
изтръпвайки при всеки допир зноен...
И някак си оказало се просто,
което си Съдбата наумила –
и Любовта като внезапен остров,
на своя бряг била ги приютила...
А в клуба и в нестихващият хаос
от препирни на толкова езици,
опивала го свежата ѝ младост
с тъгата в разширените зеници...
За нея Любовта била знамение,
че благосклонна е Съдбата, някак –
не чакайки обаче повторение
във Времето от тази нощ нататък...
... А в чашите ледът се разтопявал,
оркестърът излязъл да почива,
утихнала прегракналата врява
и тръгнала нощта да си отива.
... Тогава по брега поели боси,
той все така държал я за ръката.
Животът е създаден от въпроси,
а отговори няма и Съдбата!...
На Слънцето изплувал бавно диска,
подпалил Океана и небето –
той продължил ръката ѝ да стиска
от сляпото предчувствие обзети,
че корабът се готвел да отплава
и пратили му лодка да го вземе...
...А що Животът тъй ни отмъщава
за малкото отпуснато ни Време?!...
... Но Любовта им в кръчмите я знаят
и почва някой там да я разправя,
а всеки, стигнал малко преди края –
се спира сам и тъжно замълчава...
29.07.2017.
*моряшки клуб
© Коста Качев All rights reserved.
а отговори няма и Съдбата!...Хареса ми, Коста.