Намират си трохички като птички божии
/монети жълти на студения паваж/.
Подхвърлят им ги сити госпожи
и бърчат нос, и ахкат - все пак са деца,
макар омърляни, издържат и не плачат,
приемат милостинята с признателни очи.
А дребните им грижи са големи,
едни за къшей хляб, а други за гурме.
Със студ и булимията се борят,
от глад и от преяждане се мре.
Страхотно е със расти да се кичат,
със нова идентичност и без пол.
Или под риза подарена да приличат
на птички божии в общия ни двор.
Каквото е, такова. Сняг прехвърча
и бързаме към топли домове.
Пристъпва редом с нас оная влъхва
и припомня за играта староветна -
„на конче“ върху топли рамене.
© Христина Комаревска Всички права запазени