Кажи ми, майко, защо стоиш
пред света икона и молитва редиш
несресала коси, от годините посребрели,
в тъжни очи със сълзи напрели!
Заради тая ли пуста чужбина
където челядта ти отдавна замина,
остана ти в ден и здрач
на празния дом да бъдеш пазач?
С тях отлетя и твоят сън
чакайки с надежда телефонния звън
или долетяло някакси писъмце
да стопли доброто майчино сърце.
Сега се молиш, чакаш съдбата
да се смили над теб и децата,
в утрото, щом разпука се зората,
тихо да открехне за тях вратата.
Живи здрави да се върнат,
тебе, майко, нежно да прегърнат,
да срешат майчини коси посребрели,
да избършат майчини сълзи напрели.
© Никола Яндов Всички права запазени