24.07.2015 г., 0:02 ч.

Много повече от злато 

  Поезия » Друга
407 0 1

МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЗЛАТО

 

В нефритено зелено облече се планината

и белеят скалите по стръмните склонове.

До съмване времето топи се, идва зората

и живителна светлина хвърля на снопове.

 

Обгръща ни утрото с ухание съкровено

и от синовната си гордост потръпваме,

заради историята наша, която единствено

ни дава вечен смисъл да съществуваме.

 

Вековни стражи, в пазви зелени сгушени,

причина станаха като народ да оцелеем

и в лоното на книжнина и вяра приютени,

кръв героична, заради честта си, да пролеем.

 

С кубета, достигащи сякаш до небесата,

манастирите винаги там са и в зима, и в лято,

а слънцето пламти в символите на вярата,

за да напомня, че те са много повече от злато.

© Весела Найденова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "С кубета , достигащи сякаш до небесата,
    манастирите там са и в зиме, и в лято,
    а слънцето пламти в символите на вярата,
    за да напомня, че те са много повече от злато."
    Поздравявам те за чувството на гордост, че си българка, което преминава
    през цялата творба!Бъди благословена!
Предложения
: ??:??