Времето днес за какво го пилеем?
Нима за нечии чужди мечти?
Кога българско знаме пак ще развеем,
ще грабнем завета на наш'те деди?
Дните си как избрахме да живеем?
Къде е светлина от наш'те душѝ?
Знаем ли какво в този свят ще посеем
или само ще тъпчем своите гуши?
Спомени връщат ни понякога там,
където вяра обливаше нашето време
и крачехме с радост живеейки там,
където свободно сърцето се радва и пее.
Кога този свят окови ни сложи,
свободни дали веднъж се родихме,
какво ни предложи и как ни заложи
от душите си ние да изгоним душите?
А какво ли ни чака на ъгъла пак,
там където денят ни тихо замръква?
Ще отворим ли страница нова
или ще заключим пак нов ден в нова окова?