24.06.2019 г., 12:30 ч.

Островът...2 

  Поезия » Пейзажна, Друга
377 0 0

Островът...2

 

Накрая укротиха се водите

на гневният до скоро Океан,

пред нас изкочи Остров от вълните,

а вятърът бе в палмите му там...

 

В чаровната смарагдова лагуна

прибоят бе със слънчеви следи

и всеки лъч трептеше като струна

от вятърът над сънните води...

 

От гаснещата светлина на залеза

бе тайнственият дух на вечерта...

Една звезда внезапно го проряза

и в необята диря очерта...

 

За нас макар откритие съдбовно,

но Островът в безкрайни Времена

все тук е и Стихии безусловно

посрещал много бе през Вечността...

 

На кея бе позната суматоха –

във кораба се блъскаха вълни...

С внезапен отглас от Една епоха

се стелеха над Острова мъгли....

 

В мъглите са оплетени миражи

със луди, фантастични Светове,

дори с не оцелели екипажи

във танц със ураганни ветрове...

 

И дружно те към кръчмата отиват

и се люлеят весело във транс --

след полунощ отново да са живи

получат ли от урагана шанс...

 

А може ли пристанище без кръчма,

от как се помни те са като дом

и тих уют след щорма се излъчва

от всяка чаша със ямайски ром...

 

... Нощта чертае с островните палми

невероятен приказен сюжет

и вярваш сам, че с ангелските псалми

и вятърът припява тук в дует...

 

... А буйни огньовѐ го осветяват

и тъй ще е до края на нощта,

понеже този Остров населяват

безгрижните деца на Любовта...

 

... От рая на художниците, горе

тук всеки миг ще дойде и Гогѐн

за да рисува за Историята:

момичетата с шоколадов тен...

 

Едно време в Пасифика; 18.01.2018.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??