14.03.2020 г., 12:01 ч.

Похвално слово за Лекаря 

  Поезия » Гражданска
821 1 1

 

Похвално слово за Лекаря

 

–Той даже и не стана Бог!...

...че  в силата на Дух човечен

не беше като тях – жесток,

но както вярата бе вечен!...

 

Сама Душата му е храм,

осмислил  не една епоха,

в която беше призован:

да е арбитър на Живота...

 

А бе подвластен на Смъртта,

но без да се бои от нея

и често го застига тя –

дори преди да остарее...

 

В Душата му гори звезда

тя за избрани е присъща

и от върхове в мъгла,

той тайните прозрял се връща...

 

А в безпросветни времена

кръвта си смесваше с микроби –

и завеща ни в писменá

преди да влезе сам във гроба!...

 

Той даже и не стана Бог,

но богоравен бе по титла

и всеки учен – теолог

дори до него се допитва...

 

... А в тайнството на своя Храм

приоритетите подрежда:

и както лъч изгаря сам...

... Раздавайки до Край Надежда!...

 

14.03.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??