Похвално слово за Лекаря
–Той даже и не стана Бог!...
...че в силата на Дух човечен
не беше като тях – жесток,
но както вярата бе вечен!...
Сама Душата му е храм,
осмислил не една епоха,
в която беше призован:
да е арбитър на Живота...
А бе подвластен на Смъртта,
но без да се бои от нея
и често го застига тя –
дори преди да остарее...
В Душата му гори звезда
тя за избрани е присъща
и от върхове в мъгла,
той тайните прозрял се връща...
А в безпросветни времена
кръвта си смесваше с микроби –
и завеща ни в писменá
преди да влезе сам във гроба!...
Той даже и не стана Бог,
но богоравен бе по титла
и всеки учен – теолог
дори до него се допитва...
... А в тайнството на своя Храм
приоритетите подрежда:
и както лъч изгаря сам...
... Раздавайки до Край Надежда!...
14.03.2020.
© Коста Качев All rights reserved.