20.08.2019 г., 12:15 ч.

Полиглотно... 

  Поезия » Друга
242 0 1

 

Полиглотно… 

                 

                             на внуците ми...

 

Едни такива Времена дойдоха,

че плъзнаха по цялата Държава

мошеници; а кой ли не пройдоха

не се напъна да я управлява!...

 

Обучени единствено да мразят:

те с Новата религия на Джоба

и с няколко високопарни фрази

Държавата успяха да загробят...

 

Народа пък наивно се подлъга

с митѝнги в битието си сегашно...

Уви „пиянството” не трая дълго,

а „изтрезняването” беше страшно!...

 

... Не ме подмина общата разруха:

едната дъщеря навън замина,

но другата реши да си е тука,

запазила мечтата за Родина...

 

В Италия намери дом едната

и внук италианец имам вече,

дори на Гарибалди от родата

е моят внук -- и нему е наречен...

 

Естествено той български не знае

и нищо, че кръвта вода не става,

и аз разбирам даже, че това е --

все пак от провалената държава...

 

Английски учил просто задължително,

езикът е все пак международен...

До тук не виждам нищо притеснително

освен това, че е език: безрóден!...

 

... И внучката ми, Българката, милата

с английски е от детската градина,

тя кáкто майчин го е усвоила...

И ще ѝ търсим може би Родина!...

 

... Така че днес любимите ми внуци

свободно на английски си общуват,

но слушайки невнятните им звуци:

все песни от гайдари* ми се счуват...

 

2017.

 

*прадядо ми Илия е бил гайдар и народен

певец

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ех, едни полиглоти сме, чак децата ни не знаят български. Поздрави за стиха, Коста!
Предложения
: ??:??