Полиглотно…
на внуците ми...
Едни такива Времена дойдоха,
че плъзнаха по цялата Държава
мошеници; а кой ли не пройдоха
не се напъна да я управлява!...
Обучени единствено да мразят:
те с Новата религия на Джоба
и с няколко високопарни фрази
Държавата успяха да загробят...
Народа пък наивно се подлъга
с митѝнги в битието си сегашно...
Уви „пиянството” не трая дълго,
а „изтрезняването” беше страшно!...
... Не ме подмина общата разруха:
едната дъщеря навън замина,
но другата реши да си е тука,
запазила мечтата за Родина...
В Италия намери дом едната
и внук италианец имам вече,
дори на Гарибалди от родата
е моят внук -- и нему е наречен...
Естествено той български не знае
и нищо, че кръвта вода не става,
и аз разбирам даже, че това е --
все пак от провалената държава...
Английски учил – просто задължително,
езикът е все пак международен...
До тук не виждам нищо притеснително
освен това, че е език: безрóден!...
... И внучката ми, Българката, милата
с английски е от детската градина,
тя кáкто майчин – го е усвоила...
И ще ѝ търсим може би – Родина!...
... Така че днес любимите ми внуци
свободно на английски си общуват,
но слушайки невнятните им звуци:
все песни от гайдари* ми се счуват...
2017.
*прадядо ми Илия е бил гайдар и народен
певец
© Коста Качев All rights reserved.