На Айя – новороденото момиченце,
открито в Сирия под отломките на
срутените от земетресението сгради.
Беше я чакала! С вяра и обич зачена.
Тя дъщеричка износи след двете момчета.
Малко остана до датата определена.
"Всичко ще бъде наред!" - ѝ прошепна късметът.
Но разлюля се земята мнезапно и рязко
в шестата нощ февруарска. Извика: - Сънувам ли?
Адът бучеше, домът се разпадаше с трясък...
Бебето – сякаш усети – така се вълнуваше!
- Трябва да бягаме! Боже, помагай! - мълвеше,
стиснал ръцете на малките рожбички таткото.
Ала смъртта безпристрастно към него пълзеше
и ги затисна стената след писъци кратки...
Точно тогава жената започна да ражда.
Тръгна Животът, надвил гибелта със безстрашие.
Въздух си взе с нечовешка, неистова жажда,
нищо че беше и режещ, и тежък, и прашен...
Няколко дни след това под руините мъртви
чуха гласчето ѝ немощно двама спасители.
С пъпната връв към безжизнена майчица вързана,
Айя спасиха - детето победен вестител.
12.02.2023 г.
© Мария Панайотова Всички права запазени
Благодаря ви, че бяхте тук и коментирахте, Доче, Лати и Младене!💕