Светът на Човека
Когато пада с първите си крачки
Човека и залита сам встрани,
и всеки миг готов е да заплаче-
Безкраят е до близките стени.
А после двора в бащината къща
е новият жадуван кръгозор
и новата Безкрайност го обгръща
със тарабите в старият стобор.
Расте Човека, почва и да мисли
и отеснява бащиният дом...
Той знае вече: има много истини
и всяка има някъде амвон...
Светът му още свършва с хоризонта,
а всеки път до първият завой,
но родовата памет му напомня,
че някога ще тръгне в път и той...
... Влекат го хоризонтите примамни,
(о боже мой, Светът е тъй голям!)
един достигне, другият го мами
и той красив, и той така желан!..
И пожелал Безкрая да догони
на утрото в прозрачната мъгла
докосва непознати хоризонти,
а те му бягат въпреки това.
Увлечен в ураганната стихия
на Вятърът в бушуващ Океан,
се спира до скала, където бият
вълните в Бряг, до днес неназован
и с разум замъглен от красотата,
на Първите обсебен с лудостта,
на себе си ще нарече Скалата-
безумно предизвикващ Вечността!..
... Ще пресече държави, континенти,
ще стигне недостъпни върхове-
и все напред, макар че на моменти
ще пожелае нейде и да спре.
Да хвърли котва вечер е възможно
във залива на неочакван бряг,
но с чувството за нещо неотложно
Безкрая сутрин ще го мами пак...
Угаснал фар в мъглата ако има
на нос безлюден, стръмен и скалист,
ще спре, ще го запали, ще отмине-
непоправим по Дух авантюрист.
Възможно е в пустиня да замръкне
край огъня на бедуински стан,
но в полунощ, в страстта си да отмъкне
най-знойната красавица от там...
... И тъй Човекът през Света се носи,
и все напред Безкраят го зове,
но тъй като са в паралелни оси
не ще го стигне даже векове!..
Понеже пък е Времето пресметнато
без никакви възможности за спор-
Светът му пак затваря се естествено
във къщата със старият стобор.
Отдавна и не спори със Съдбата-
приема, че желаното „Безкрай”
отново се е свило до стената
и чашата с изстиналият чай!..
д-р Коста Качев.
© Коста Качев Всички права запазени