Jan 15, 2021, 2:59 PM

За ползите и вредите от лъжата 

  Essays
223 2 10
3 мин за четене

© Boyana All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • По отношение на случая, в който хората застават пред смъртта. Това е отделна голяма тема и гледните точки са различни. Но и в този случай казаното от медицината не е истина, а предположение. Защото медицината нито дава, нито отнема живота. Тя може само да съдейства и в рамките на своя опит може да прогнозира с определен процент точност, но не да го твърди като истина. Там могат да се намесят други фактори, които коренно да променят нещата. Има и нещо друго, болестта има два изхода и ние винаги желаем благоприятния, живеем с тази надежда, която не е хуманно, нито правилно да бъде отнета, като възможност надеждата ни да се превърне в истина.
 • Пепи, права си, че използването на лъжата е психологически отговор и част от поведението на хората. Аз обаче бих искала да насоча вниманието върху това, доколко е разумността в използването ѝ. Защото същественото е не кратковременното нейно уж полезно действие, а последиците, които дълго след това се носят. В крайна сметка ние винаги се опираме на истината (или на това, което приемаме за истина), за да вземем определени решения за живота си и за отношението си към другите. Мисля, че с това отговорих и на Валентин и Стойчо.
 • Не е моя класификация на видовете лъжа, а е психология. Ако замениш думата лъжа с истина, смисълът ще е същият.
  Ползите и вредите? Понякога веднага се виждат в резултата, друг път с времето се променят, не са постоянна величина.
 • Истината не търси корист.
  При лъжата, не всякога користта е задължителна, но...все пак е лъжа.
  Лъжата прикрива истината в името на своята цел.
  Съгласен съм с написаното от тези преди мен.
  Как мислиш:кое е истина- което казах, защото понякога казаното има повече полза от мълчанието. Както и лъжата може да скрие истината с многословие.
 • Благодаря на коментиралите този мой опит за кратко изложение на тема какво печелим и какво губим с лъжата. Благодаря ти, Хари, че тук намираш повод за размисъл! Благодаря, Мария, виждам, че си ми съмишленик! Благодаря, Пепи, дала си своята класификация на видовете лъжа - вредна и благородна! Благодаря ти, Младене! Задълбочил си се в посока необходимостта от благородното укриване на истината, което според теб води до това, че не може да се даде еднозначна квалификация на лъжата, като приносител на зло. Става ясно, че темата изисква продължение. Благодаря ви, че ме насърчавате да пиша!
 • Темата, която си избрала, Бояна, е изключително сложна. Опростяването й не печели по отношение на истината. Съществува и така наречената благородна лъжа. Ще дам нагледен пример. Да речем, че научаваме, че наш ближен е болен от неизлечима болест и му остават само 3 месеца живот. Той самият се досеща, че нещо не е наред, но не знае истината. Как да постъпим в този случай? Да му кажем тази истина би означавало да го сринем тотално психически и да превърнем в истински ад последните му дни. Далеч по-правилно ми изглежда да му кажем, че ще се оправи и да му вдъхнем кураж. В този случай той ще е обнадежден и не е изключено да се случи някакво чудо и да оздравее . Да не навлизам в подробности. Надявам се, че си ме разбрала правилно. А иначе есето ти много ми хареса!
 • Много подробно описание! И като добавя, че отразява истината, трябва да се препрочитам и запомни!
 • Същите като истината:
  1. градивна или благородна
  2. вредна
  3. безполезна/ненужна
  Двете страни на една монета
  завършЕк
 • Поздравления! Твоето есе ме наведе на размисъл! Благодаря!
Random works
: ??:??