Feb 11, 2010, 4:10 PM

26 юли 1794 година 

  Poetry » Other
482 0 6

На кръв и на терор ухае термидор.
В Париж вилнее чума, разбита е Вандея.
Нима ще ни убият? Нелепо е! Позор!
А Вие, обич моя, магия сте, Медея!

И гибелта на краля забравена почти е,
а плебесът ликува, изпълнен със злорадство,
но нека, voilà, за Вас, маркизо, пия
в мига на свобода, и равенство, и братство.

Vae victis, господа - законът на народа!
Това е свободата – изява в пълна мера!
Ни отдих, ни покой не знае ешафода,
летят главите, сякаш листа през вандемера.

Завесите да спуснем, маркизо. Портиера
пратете за шампанско. Телата ни в картина
фриволно да се слеят, дорде Робеспиер
дамоклево ни дебне със свойта гилотина.

И нека да беснее необуздан Конвента,
и нека ни осъжда на смърт за благородство.
Бъдете с мене Вие в последните моменти
и същността разкрийте на свойто превъзходство.

Порочна и развратна бъдете с мен, мадам,
дори да Ви се струва, че всичко е излишно.
Използвайте момента за сетна обич, знам,
че предстои ни скоро да бъдем при Всевишния.

© Ангел Веселинов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • А бе щом става дума за..... "пред" или "зад" гилотината, все ми е...200!
    ---------------------------------------------------------------------
    Стлът е по Шекспировски, не всеки го може. Харесах!
  • Под "плебесът" си имал предвид "плебсът" или...? Какво е "вандемер"? За "вандемиер" зная. Изобщо казано, май си забъркал une grosse salade, както би казал чичко ти Робеспиер
  • Страхотно изпълнение!
    Поздравления!
  • Без думи!!! Покана за танц!!!
  • "Живей за мига!" -не знам кой го е казал...
    Тук си супер Весане!
  • Любов пред гилотината!!!Чудесно
Random works
: ??:??